Cu prețurile energiei în permanență în mintea noastră, s-ar putea să vă întrebați dacă centrala dvs. tradiționala de gaz este cea mai bună opțiune pentru casa dvs. Am creat un ghid care să vă ajute să stabiliți dacă o centrala electrica este potrivit pentru dvs.

Prezentare generală a centralelor electrice

Centralele electrice funcționează sub același principiu ca si centralele tradiționale pe gaz, doar ca folosesc electricitate pentru încălzirea apei și nu gaz. Acest lucru le face o opțiune ideală pentru proprietățile care nu au acces la alimentarea cu gaz sau care au restricții ale cazanului de gaz.
Există mai mulți producători de centrale electrice, cu modele cuprinse între 4kW și 14,4kW. Mărimea casei dvs. și cerințele dvs. de încălzire vor determina ce putere de kW va avea nevoie. Centralele mai mici ca kW sunt mai ieftine de cumpărat, iar costurile lor de funcționare sunt în general mai mici, deși s-ar putea să nu fie la fel de eficiente ca modelele mai mari.

Avantajele cazanelor electrice

Eficienta energetica

Unul dintre cele mai mari avantaje ale centralelor electrice este eficiența energetică a acestora, cu o rată de eficiență de aproximativ 99% pentru utilizator. Deoarece nu necesită arderea combustibililor fosili, cum ar fi gazul sau petrolul, pentru a produce căldură, nu există pierderi de căldură prin gazele reziduale prin cămine sau coșuri de fum.

Nu este necesară furnizarea de gaz

Milioane de locuințe nu au acces la alimentarea cu gaz, ceea ce înseamnă că centralele electrice sunt o metodă importantă de furnizare a încălzirii centrale și a apei calde.

Dimensiune compactă

Centralele electrice sunt de obicei mult mai compacte decât omoloagele lor pe gaz, întrucât nu necesită un combustibil. Acest lucru permite, de asemenea, o mai mare flexibilitate în poziționarea cazanului, deoarece apropierea de un perete de ieșire nu este o cerință.

Costuri de instalare mai mici

Faptul că o centrala electrica nu necesită un combustibil separat sau un coș de fum pentru emisiile de deșeuri înseamnă că costurile sale inițiale de instalare sunt mai ieftine decât pentru una pe gaz. Dacă proprietatea dvs. este fără alimentare cu gaz, costul instalării unei centrale electrice este mult mai mic decât instalarea conductelor de gaz.

Liniște in timpul functionarii

Centralele electrice sunt foarte silențioase atunci când sunt utilizate, deoarece nu necesită elemente din interiorul cazanului care se mișcă pentru a genera căldură.

Intreținere

Deoarece conțin foarte puține piese mecanice, centralele electrice necesită o întreținere foarte mică, ca orice aparat electric. Deseori este doar un caz de reparație a cazanului dacă există o problemă cu acesta, mai degrabă decât o întreținere constantă. Acest lucru înseamnă că sunt echipamente foarte durabile, elementele fiind doar singura parte care poate avea nevoie de înlocuire.

Dezavantajele centralelor electrice

Nu sunt potrivite pentru cantitati mari de apa calda

Centralele electrice sunt mult mai limitate în ceea ce privește cantitatea de apă pe care o pot încălzi în același timp. Aceasta înseamnă că proprietăți mai mari, sau cele cu niveluri mai mari de utilizare a apei calde, pot fi mai potrivite pentru un sistem convențional de centrale pe gaz.

Costul energiei electrice

Energia electrică este mai scumpă decât gazele, ceea ce înseamnă că costurile de funcționare ale unei centrale electrice ar putea fi mai mari.

Îndoieli despre beneficiile mediului

În timp ce centralele electrice în sine sunt considerate ecologice, întrucât nu produc gaze reziduale, există îngrijorari că procesul inițial de fabricație a energiei electrice în sine generează la fel de multă poluare ca un sistem pe gaz, deci negând aspecte prietenoase cu mediul.